Hur mycket betalar man i kyrkoskatt?
Kyrkoskatten är en avgift som betalas av alla medlemmar i Svenska kyrkan. Men hur mycket handlar det egentligen om? På denna sida reder vi ut vad kyrkoskatten är och går igenom hur du enkelt kan ta reda på exakt hur mycket du betalar!
Vad är kyrkoskatten?
Kyrkoskatten, eller kyrkoavgiften som den också kallas, är en avgift som betalas av alla som är medlemmar i Svenska kyrkan. Avgiften används för att finansiera Svenska kyrkans verksamhet, till exempel gudstjänster, barn- och ungdomsverksamhet, underhåll av kyrkobyggnader och löner till anställda.
Om du är medlem i Svenska kyrkan dras kyrkoskatten automatiskt från din lön, precis som vanlig inkomstskatt. Det är alltså inget du aktivt behöver tänka på eller betala manuellt.
Kyrkoskatt – Hur mycket betalar man?
Kyrkoskatten är en procentuell avgift som baseras på hur mycket man tjänar och vilken församling man tillhör. I genomsnitt ligger kyrkoskatten på ungefär 1% av lönen runt om i landet.
Om din beskattningsbara inkomst är 300 000 kronor per år och kyrkoskatten i din församling ligger på 1%, betalar du alltså 3 000 kronor per år i kyrkoskatt.
För att summera det hela kan man säga att kyrkoskatten beror på två saker:
- Din inkomst: Ju högre inkomst du har, desto mer betalar du i kyrkoskatt.
- Vilken församling du tillhör: Varje församling bestämmer sin egen skattesats, vilket gör att det kan variera lite beroende på var du bor.
Är du osäker på hur mycket du betalar?
Vill du ta reda på exakt hur mycket du betalar i kyrkoskatt och hur det påverkar din nettolön? Använd vår kostnadsfria löneräknare och räkna ut din lön efter skatt! Med hjälp av vår löneräknare kan du enkelt se hur kyrkoskatten påverkar din totala ekonomi!
Vanliga frågor och svar
Måste man betala kyrkoskatt?
Nej, det är frivilligt att vara medlem i Svenska kyrkan och därmed även att betala kyrkoskatt. Om du inte är medlem betalar du alltså ingen kyrkoavgift.
Hur går man ur Svenska kyrkan?
För att lämna Svenska kyrkan måste du ladda ner och fylla i en utträdesblankett och sedan skicka den till din församling. För ytterligare information rekommenderar vi att du kontaktar din församling.